Ghee (sisältää nylonsukkaniksin)

Purkillinen valmista gheetä.

Purkillinen valmista gheetä.

Resepteissäni vilahtelee usein sana ghee. Ghee tarkoittaa kirkastettua voita. Toisin sanoen gheessä on jäljellä enää voiöljy, josta maitohera on poistettu. Ghee on erittäin stabiili paistorasvana, sen savuamispiste on korkea, eikä se räisky pannulla. Olen antanut itseni ymmärtää, että ghee on erittäin ok myös tiukempaa paleoruokavaliota noudattaville. Gheetä ei tarvitse laittaa jääkaappiin, se säilyy huoneenlämmössä kannellisessa lasipurkissa.

Tässä on hyvin yksinkertainen ohje gheelle. Tarvitset:

 • 1 pkt luomuvoita
 • kattila
 • kannellinen lasipurkki
 • tiheäverkkoinen siivilä tai vaikka (pesty) nylonsukka
Sulata, kuori ja siivilöi.

Sulata, kuori ja siivilöi.

Pilko voi kattilaan ja sulata se. Anna voin poreilla hiljaksiin niin, että vaahtomainen maitohera alkaa nousta voiöljyn pinnalle. Vaahdon kannattaa antaa hetki asettua/kovettua pinnalla. Nyt voit lusikoida vaahtoa pois. Heraa putoilee myös kattilan pohjalle, se saa muuttua hieman rusehtavaksikin. Kaikkea vaahtoa on hankala saada lusikoitua pois, joten seuraava työvaihe on kaataa voi siivilän läpi lasipurkkiin. Siivilänä toimii loistavasti nyloninen polvisukka :D. Tämä niksi syntyi vahingossa kun en löytänyt muutakaan tiheää siivilää koko huushollista.

Vapise niksipirkka!

4 kommenttia artikkelissa “Ghee (sisältää nylonsukkaniksin)

 1. Hei kiitos gheen ohjeesta! Olenkin harmitellut, kun maidottomalla ruokavaliolla en voi oikein käyttää voita. Mutta nyt voin! 🙂

  Tosin vanhana sukkisassarina en suosittelisi käyttämään sukkahousuja tai mitään samanmoisesta materiaalista valmistettuja juttuja siivilänä. 😀 Niiden värjäyksessä ja viimeistelyssä kun käytetään sen verran ilkeitä myrkkyjä.

 2. Kiitos ihan mahtavasta ruokablogista, tästä on tullut suosikkini ja kaikki ystävät ja kylänmiehet kuolaavat nykyään bataattirieskojesi perään, joita oon tehnyt jo parii otteeseen (otin vapauden hieman soveltaa sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään, mutta kaikki kunnia sulle mahtavasta ohjeesta!)

  Mutta siis gheehen liittyvä kysymys: ”säilyy huoneenlämmössä lasipurkissa” – miten pitkään? Siis samaan tyyliin, kuin vaikkapa oliiviöljykin?

  Kun siis on maitotaloustuotteesta kyse niin heräsi pieni epäilys, vaikka asiaa tuossa avasitkin. Ghee on tuttu intialaisista keittokirjoista, mutten sitä ole koskaan itse valmistanut.

  Ihanaa kevättä sulle Tytti ja jatka samaan malliin ❤ Taidampa ryhtyä seuraajaksesi 🙂

  • Kaunis kiitos kehuista ja palautteestasi :).
   Ghee säilyy vähän samaan tapaan pöydällä kuin mikä tahansa öljy. En minä kuitenkaan viikkoa-kahta kauempaa sitä siinä pitäisi. Jos sen maitoheran saa kokonaisuudessaan kuorittua pois niin eipä siinä ole mitään pilaantuvaa elementtiä enää jäljellä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: