Uunissa haudutettua keräkaalia

kaalit vuoassa

Millaisia keittiöveitsiä teillä on käytössänne? Suosittele omaasi! Minulla alkaa nämä sata vuotta sitten häälahjaksi saadut pelit olla siinä kunnossa, että uusien hankinta on ajankohtaista. Varsinkin tällaisia lopputalven tymäköitä keräkaaleja pilkkoessaan tekisi mieli hakea kirves autotallista.

Tähän kaaliruokaan sain alkuperäisidean jälleen Nom Nom Paleo-blogista. Paljoakaan ei tarvinnut reseptiä muutella, lähinnä isonsin raaka-aineiden määrää.
Minun mieheni harvoin ylistää keitoksiani (wonder why), mutta tästä hän kysyi eräällä kotimatkalla autossa, että ”mitä se kaalisysteemi oikein oli kun oli niin hyvää?” :D . Tätä voinee pitää suurehkona kunniamainintana.
Mikä parasta, kaali tuoksuu erittäin herkulliselta myös kypsyessään. Jostain syystä kaalille ominainen kitkerä tuoksu puuttui.

Tämä ruokalaji kannattaa valmistaa esim edellisenä päivänä ennen tarjoilua, sillä maku vain paranee kun kaalit ovat levänneet yön jääkaapissa. Resepti on täysin idioottivarma. Ainoa pieleenmenon mahdollisuus on kaalien raa’aksi jättäminen. Juuri nämä kevään tiivisrakenteiset valkokaalit saattavat vaatia pidemmänkin kypsennysajan, riippuen myös uunisi tehoista.

8 isonälkäisen ruokailijan annokseen tarvitset:

  • n. 2kg keräkaali (mielellään luomu)
  • 500g porkkanoita
  • 2 punasipulia
  • reilu 1dl voisulaa tai gheetä
  • 2dl vahvaa kanalientä (1 kanaliemikuutio/2dl vettä)
  • suolaa ja pippuria

Laita uuni lämpenemään 175c. Leikkaa kaali lohkoiksi kahdeksaan osaan. Jätä kanta paikoilleen, se kyllä pehmenee kypsennyksen aikana. Kuori ja pilko porkkanat ohuiksi kolikoiksi. Kuori ja viipaloi myös punasipulit. Sulata voi/ghee. Valmista kanaliemi.
Voitele vuoka kevyesti voisulalla ja lado kaalilohkot väljästi lomittain isohkoon uunivuokaan. Ripottele päälle porkkanat ja sipuli. Valuta kasvisten päälle kanaliemi ja sivele voisula sudilla tasaisesti kasviksille. Lisää vielä hieman suolaa ja pippuria maun mukaan.
Peittele vuoka tiiviisti foliolla ja laita vuoka uuniin. Kypsymisaika on yhteensä 2 tuntia. Anna kypsyä rauhassa ensin 1 tunti ja nyt ota vuoka hetkeksi uunista, käännä kaalit varovasti esim lusikoiden avulla toinen puoli ylös ja peittele jälleen huolellisesti foliolla. Laita vuoka takaisin uuniin ja kypsennä vielä toinen tunti. Voit halutessasi paistaa kaaleja noin 5-10 minuuttia uunin grillivastuksella ilman foliota, jotta ruoka saa kauniin ruskean pinnan. Valmis!

kypsä uunikaali

Tämä ruoka on oivallinen lisäke vaikka evääksi töihin minkä tahansa liha-, kala-, kanaruuan kanssa. Ja riittoisa. Ja halpa valmistaa. Ja kelpasi myös lapsille :). Meillä tätä syötiin tällä kertaa kalkkunasta tehtyjen lehtipihvien kanssa.

Voi kuulkaa, varhaiskaaliaikaa odotellessa… Slurps.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: