Paleosushi

Valmiit sushit

Sushi on yksi niistä ruokalajeista, jota jokainen ihmisperheenjäsenemme suorastaan rakastaa. Lapset mankuvat melkein joka viikko, että tehtäisiin taas sushia. Yleensä olen tehnyt sushia ihan tavallisesti riisistä.

Oma kehoni sietää kuitenkin hiilihydraatteja aivan järkyttävän huonosti, joten aikani paleosivustoilla surffailtuani, päädyin valmistamaan ”kukkakaaliriisiä” riisin korvikkeena. Suhtauduin ajatukseen erittäin skeptisesti, että eihän se nyt voi mitenkään maistua sushilta, hyvältä tai miltään. Olin kuitenkin pahasti väärässä. Sushit onnistuivat aivan yli odotusten, vanhin lapsista veteli rulliansa hyvällä halulla ja mainosti, miten ihanan pehmeätä riisiä olen tällä kerralla keittänyt :). Hän oli ihmeissään kun kerroin totuuden. Kukkakaali siis hienonnetaan, kypsennetään pannulla kevyesti ja maustetaan sushiriisin tapaan.

Rullat pysyivät oikein kiitettävästi kasassa ja koostumus oli muutenkin oikein kelvollinen. Näitä susheja syödessä se päivittäinen puoli kiloa kasviksia tulee helposti täyteen. Masu täyttyy ilman riisin syönnin jälkeistä ähkyä. Lisäksi nori-levyistä saa mukavasti jodia ja kilpirauhanenkin tykkää :).

No keitin minä kyllä lapsia varten riisiäkin, tein 5 arkkia riisisusheja ja toiset 5 arkkia näitä kukkakaalisia. Yksi viiden arkin annos riittää jotakuinkin kahdelle nälkäiselle aikuiselle.

Sushit voi täyttää monenlaisilla täytteillä. Useimmiten käytän raakaa kalaa, mutta kalatiski oli mennyt jo kiinni kun kävin ostoksilla ja pakatut kalat näyttivät niin epäilyttäviltä, että päädyin kylmäsavuloheen. Tässä listaa sushitäyte-ehdotuksista:

 • tuore lohi, tuore tonnikala, kylmäsavulohi
 • avokado siivuina
 • kurkku ja suolakurkku ohuena tikkuna
 • viinisuolaheinä
 • porkkana
 • munakas
 • keksi itse 🙂

Kukkakaaliriisin valmistaminen. Tarvitset:

 • n.1kg kukkakaali (perattuna n.800g)
 • gheetä tai kookosöljyä paistamiseen
 • 3-4rkl riisiviinietikkaa
 • 1 rkl miriniä
 • 2 tl suolaa

(Hölläsin paleonutturaani sen verran, että käytin miriniä, siinä on sokeria. Hui! Minusta se vaan kuuluu sushiin…)

Poista kukkakaalista kova kanta ja lehdet. Hienonna kukinnot monitoimikoneessa tai vaikkapa raastinraudalla niin, että lopputulos muistuttaa hieman riisiä. Minä prosessoin hieman hienommaksi ja ainakin siten valmiit rullat pysyvät hyvin kasassa.

Sekoita keskenään riisiviinietikka, mirin ja suola. Kuumenna rasva pannulla ja lisää kukkakaalinmurut. Vähennä kuumuutta ja kääntele massaa pannulla noin 5 minuutin ajan, että kukkakaali kypsyy hieman. Sammuta levy ja sekoita mausteliemi sekaan. Kauho massa lasikulhoon ja nosta vaikkapa ulos jäähtymään. Jos tarjoat vieraille niin tee kukkisjuttu jo aamulla valmiiksi.

Wasabijauhetta ja riisiviinietikkaa löytyi molempia luomuna kaupasta!

Wasabijauhetta ja riisiviinietikkaa löytyi molempia luomuna kaupasta!

Sillä aikaa kun riisinkorvike jäähtyy, valmistele sushin väliin menevät ainekset; suikaloi kurkkuja, suolakurkkuja, kalaa, avokadoa, yms. Sitten onkin aika täyttää noriarkit. Käärimisen avuksi tarvitset sushin käärimiseen tarkoitetun sushimaton, niitä myydään bambuisina ja silikonisinakin.

Huomaa myös väärin päin aseteltu noriarkki :D.

Huomaa myös väärinpäin aseteltu noriarkki :D.

Toimi näin:

Aseta sushimatto leikkuulaudan päälle ja laita vuorostaan sushimaton päälle yksi leväarkki kiiltävämpi puoli alaspäin. Lusikoi kukkakaaliriisiä leväarkin päälle ja painele kosteilla sormilla tasaiseksi levyksi niin, että vähintään 1/3 leväarkin yläpäästä jää ilman riisiä. Laita kalaa, vihanneksia yms täytteitä poikittain levyn päälle. Kostuta sormet ja kastele noriarkin yläreuna (vesi toimii liimana tässä). Rullaa sushimaton avulla koko komeudesta tasainen rulla. Toista tätä niin kauan kun riisiä ja leväarkkeja riittää. Leikkaa lopuksi jokainen sushipötkö erittäin terävällä keittiöveitsellä noin 6-7 suupalaan. Arkeissa on katkoviivat valmiina leikkaamista varten, minä vaan tajusin sen vähän myöhään ja yllä olevassa kuvassa arkki on väärin laitettu :D.

Noin! Tarjoile mielellään mahdollisimman heti! Riippuen paleonutturasi kireydestä, voit dippailla sushejasi joko gluteenittomaan soijakastikkeeseen tai kookoksesta valmistettuun vastaavaan. Aseta tarjolle myös wasabia ja sushi-inkivääriä.

paleosushiannos

Tässä vielä ostoslistaa avuksesi :

 • 1-2 suuri kukkakaali
 • 1-2 pkt norilevyjä
 • riisiviinietikkaa (rice vinegar)
 • (miriniä)
 • sushinrullausmatto (bambuinen taitaa olla edullisin)
 • kalaa, vihanneksia, viinisuolaheinää, yms..
 • gluteenitonta soijakastiketta tai coconut aminosia
 • valmista wasabia tai wasabijauhetta
 • sushi-inkivääriä
 • puikot syömistä varten

sushit2

Yksi kommentti artikkelissa “Paleosushi

 1. Oli mahtavaa lukea tämä postauksesi, sillä nyt minäkin uskallan tehdä sushia kukkakaalista. Olin TODELLA skeptinen ennen tätä, mutta jos lapsesikaan eivät huomanneet eroa, niin en luultavasti minäkään! 😀 Kiitti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: