Pavlova

Pavlova 1

 

Hip hei! Mikään ei piristä lumisateen ja rakeiden piiskaamaa kesämieltä yhtä hyvin kuin kakku. Yllätän itseni usein sanomasta ääneen: ”Tahdon kakkua!”, kuitenkaan toteuttamatta mielitekoani. Nyt oli kuitenkin esikoisen 12-synttärit ja pikkunaisen siunauksella sain luvan toteuttaa juurin tämän kaltaisen kakun. Ei enää barbi-, kirahvi-, nalle- what ever-kakkuja kiitos meille.

Kakun ideana on rapea, sisältä tahmean pehmeä itse tehty marenki ja välissä kermavaahtoa, marjoja/hedelmiä tai niin kuin joku vinkkasi, että viininkumeja :D. Pavlova on näyttävä, äärimmäisen herkullinen ja halutessa täysin viljaton. Sokeria siinä kyllä on niin maan perusteellisesti, että varsinaista terveysruokaa se ei todellakaan ole :D. Kuitenkin mahdollista fiksata täysin lehmänmaidottomaksikin. Tämän kakun toteutin kuitenkin aika perinteisenä, mutta jokainen tehkööt siitä juuri sellaisen kuin haluaa.

Kuvan kakku on kaksinkertaisista aineksista tehty kerroskakku. Laitan tähän ohjeeseen kuitenkin ohjeen yhteen pohjaan, joka on passeli vaikkapa pienemmälle vierasmäärälle tai vaikka vain perheen kanssa mutusteltuna. Kuvan kakku on siis tehty kahdesta ohjeen levystä ja litrasta kermaa ja tosi isosta määrästä marjoja 🙂

Tarvitset:

  • 5 munanvalkuaista
  • 2,5 dl sokeria
  • 2 tl maissi-, peruna- tai tapiocatärkkelysjauhoja
  • n. 1 tl sitruunamehua

Laita uuni kuumenemaan 125°c. Erottele kananmunista keltuaiset pois (googleta jos et osaa) ja valuta valkuaiset metalliseen tai keraamiseen vatkauskulhoon. Ei muovikulhoon, koska muovin pintaan on saattanut jäädä rasvaa ja se pilaa lopputuloksen. Valkuaisten joukkoon ei saa mennä YHTÄÄN keltuaista (ei vaahtoudu), jos menee niin imeytä se vaikka talouspaperilla pois kokonaan. Noin. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vatkaten puolet sokerista ja vaahdota lisää, vaahto alkaa saeta. Lisää vielä koko ajan vatkaten loput sokerit, joihin on sekoitettu tärkkelysjauhot. Vatkaa niin kauan, että vaahto on kiiltävää ja hieman sitkeämmän oloista. Lisää vielä lopuksi sitruunamehu ja sekoita kunnolla.

Kaada ja levitä taikina leivinpaperitetulle uunipellille (minä tein pyöreän muotoiset) ja paista uunin keskiosassa tasan 90min. Anna jäähtyä hyvin ennen käyttöä. Voit valmistaa pohjan vaikkapa jo edellisenä päivänä. Valmis marenki on tosi helposti hajoava, joten kun siirrät sitä kakkuvuokaan niin ehkä kannattaa leikata vain leivinpaperin rumat reunat pois ja siirtää sellaisenaan.

Minä täytin tämän kakkuni kermavaahdolla, mansi- ja mustikoilla. (Tahallinen kirjoitusasu marjoille, se vaan on niin huvittavaa.) Voit koristella kakkua lisäksi sitruunamelissan- tai mintun lehdillä ja tomusokerilla.

Voit toki käyttää kermavaahdon sijaan vaahdotettua kookoskermaa tai muuta vastaavaa. Sitä en tiedä, voiko sokeria korvata marengissa millään. Mutta näillä mennään. Nauttikaa ja toivotaan hieman kesäisempiä kelejä jatkossa.

ps. Tämä oli niin hyvää kakkua, ettei siitä jäänyt jäljelle murustakaan. Kelpasi niin lapsille kuin aikuisillekin.

pavlova 2

Yksi kommentti artikkelissa “Pavlova

  1. Nam! Lueskelin just eilen O-koodin sivuilta brita-kakun ohjetta jossa sokeri oli korvattu O-makialla (erytritol). En siis ole kokeillut mutta suunnitelmissa oli kokeilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: