Banaanileipä

Banaanileipä2

Tein vuodenvaihteessa somessa julkisen uudenvuodenlupauksen. Päätin jättää kokonaiseksi vuodeksi pois sekä valkoisen sokerin, että alkoholin. HULLU, kuului monien suusta niin fb:ssa, kuin livenä. Sokeri pois siksi, ettei siinä tuntunut olevan ollenkaan kohtuutta. Tahdoin sokerikoukun kokonaan katki. Omille asiakkailleni en yleensä suosittele ihan näin radikaaleja muutoksia, mutta omalla kohdallani se taisi olla nyt välttämättömyys. Päivääkään ei ole vielä tarvinnut katua päätöstä.

Alkoholi ei ole koskaan ollut ongelma, kunhan sitä tuli säännöllisesti vähän kerrallaan ;). Karkkia ja pari siideriä: mukahyvä keino helpottaa stressaantunutta oloa perjantaiehtoona, kun viikolla on taas ollut vähän kaikenlaista. Sellaista se on kun on työssäkäyvä isomman perheen äiti ja oma harrastuskin vie aikaa ja voimia. Nyt vasta kolmen kuukauden sokerittoman ja alkoholittoman kauden jälkeen tajuaa, miten paha tunnesyöppö ja -juoppo sitä onkaan ollut. IIIK!. Avautuminen. Pari siideriä silloin tällöin ja ah, hetken helpotus, kunnes seuraavana päivänä tunne painaa päälle kahta pahempana.

Sokerin ja makean syöminen stressin tukahduttamiseen on varmasti monelle tuttu toimintatapa, se on helppoa ja instant relief. Asioiden käsittely syömisen sijaan ei olekaan ihan niin helppoa ja nopeata. Ei ollut oikein keinoja rauhoittua, vaikka näistä asioista puhun jatkuvasti ja päivittäin omille asiakkailleni.

Jos tunnesyöminen, sokerikoukku tai jokin muu samankaltainen on sinulle liian tuttua ja tahdot rentoutumiseen apuja, lähde mukaan tekemääni Rennompi kuukausi -stressinhallintavalmennukseen, olosi saattaa parantua ja stressi helpottaa muillakin keinoin kuin syömällä :).

Summa summarum. Kolmen kuukauden perusteella olo ilman sokeria ja alkoa on aivan mahtavan hyvä. Voin vain suositella :).

No. Miten tämä nyt sitten liittyy banaanileipään. No siten, että vaikken lisättyä sokeria käytäkään, tekee välillä mieli jotakin hyvää. Bongasin Stonesoup -blogin Stupidly easy banana bread -ohjeen ja päätinpä minäkin työntää vatkaimeni kulhoon. Muokkasin ohjetta ison perheen tarpeisiin. Banaanleipä on makeahko leivonnainen ja Erittäin Hyvää. Ei se ole tuohesta minunkaan suuni tehty. Ei sisällä mitään lisättyä makeutusta, ei viljaa, eikä maitoa.

Leipävuuan lisäksi tarvitset:

 • 4 kypsää banaania (isohkoja)
 • 1,5 – 2dl kookosöljyä
 • 4 munaa
 • vajaa 1 tl laatusuolaa
 • aitoa vaniljaa maun mukaan
 • 1,5 tl ceylonin kanelia
 • 1,5 – 2 tl ruokasoodaa
 • 2,5 dl kookosjauhoja (tai mantelijauhoja hieman enemmän)

Laita uuni kuumenemaan kiertoilmalle 160°c tai ilman kiertoilmaa noin 180°c. Sulata kookosöljy juoksevaksi. Muussaa banaanit kulhossa esim haarukalla mössöksi ja riko sekaan kananmunat. Lisää kaikki ainekset seokseen ja vatkaa kevyesti vaikkapa ihan käsivatkaimella. Taikinasta tulee lusikoitavan kiinteätä, kookosjauho turpoaa paljon. Jos käytät mantelijauhoa niin koostumus on luultavasti löysempi.

Jos käyttämäsi leipävuoka on alumiinia tai terästä, vuoraa se nyt leivinpaperilla. Minulta löytyi kaapista teflonpäällysteinen vuoka (HYI minua!), eikä leivinpaperia palan palaa, joten kauhoin taikinan suoraa vuokaan. Hyvin irtosi kypsänäkin. Tasoita pinta ja laita vuoka uuniin. Paistoaika noin 35-45min. Minun leipäsestäni tuli sopiva 35min jälkeen. Leivän kypsyttyä, kumoa vuoka ja anna leivän jäähtyä.

Voit kokeilla leivonnassa erilaisia mausteita, esim muskottipähkinää, inkivääriä yms. Taidan laittaa seuraavaan leipomukseeni taatelinpalasia ja pähkinöitä.

Banaanileipä1

Näyttää tylsältä, maistuu hyvältä.

 

 

4 kommenttia artikkelissa “Banaanileipä

 1. Yep, sokerikoukku on tuttu juttu! Vähän joka päivä ja aina siihen löytyy joku sopiva tekosyy. Nyt siihen tuli loppu. Pitää vain tehdä päätös ja pysyä siinä. Juuri kuten sinäkin teit. Banaanileipäsi kuulostaa hyvältä. Olen niitä tehnyt ennenkin eri resepteillä. Tätäkin aion kokeilla.

 2. Yep, sokerikoukku on tuttu juttu. Juuri taistelen päästäkseni siitä irti. Salakavalasti se aina ottaa vallan, konvehti siellä, suklaapatukka täällä…. kunnes kaikki kulminoituu herkkujäätelöorgioihin. ”Jäätelö oli tarjouksessa”, ”ostan vain vierasvaraksi” ja muita tekosyitä on tullut käytettyä. Viinilasillisesta silloin tällöin en halua luopua, mutta valkoisesta sokerista kyllä.
  Tuo banaanileipä vaikuttaa oikein maukkaalta. Olen leiponut vastaavia ennenkin ja aion kokeilla tätäkin.

 3. Kiitos reseptistä! Kokeilin tätä allergiselle lapselle, jolle on vaikea löytää sopivaa leipää. Tästäkin jouduin munat korvaamaan mangososeella. Koostumus jäi taikinamaiseksi, mutta pysyy kasassa ja maistuu hyvältä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: