Uunikurpitsa ja lähes syötävä sei

kurpitsaa

Olen tutustuttanut ja ihastuttanut itseni kurpitsaan menneen syksyn aikana. Aiemmin en ole jotenkin ”osannut” sitä käyttää, mutta eräänä iltapäivänä yllätin itseni ja lastasin ostoskärryihin paria eri kurpitsaa. Oli tätä myskikurpitsaa ja sitten sitä sellaista, josta tehdään pyhäinpäivänä lyhtyjä. Molemmat oikein hyviä ja käyttökelpoisia, mutta erityisesti myskikurpitsaan rakastuin. Sitä saa ainakin meidän lähi-Lidlistä sopuisaan hintaan. Laittelen myöhemmin ohjetta myskikurpitsakeitosta, joka on niittänyt mainetta koko pienen perheeni keskuudessa.

Asiaan. Minulta on pyydetty jonkin verran budjettiruokailuvinkkejä. Tähän nyt siis erittäin hypoteettinen tilanne, johon harva harvakseltaan joutuu. Onko tilipäivään vielä kaksi vuorokautta aikaa? Rahaa tilillä noin -6€? Perhe toivoo ruokaa, mutta mitä löytyy jääkaapista? No myskikurpitsapa tietenkin, vähän mausteita, öljyä, pakastimesta pakastekalaa, ehkä sipulia, hyvässä lykyssä jopa tuoretta valkosipulia. Ei muuta kuin nyhjää tyhjästä ja veitsi heilumaan.

BTW, myskikurpitsassa on hiilaria 11,7g/100g, joten siitä saa mukavan hiilarinlähteenkin aterioille 🙂

Tarvitset:

 • 1 myskikurpitsa
 • loraus oliiviöljyä
 • loraus viinietikkaa
 • kaksi isoa valkosipulin kynttä
 • suolaa, timjamia, pippuria, mitä kaapista löytyy

Laita uuni lämpiämään noin 200-220°c kiertoilmalle. Katkaise kurpitsa ensin veitsellä keskeltä katki, näin se on helpompi kuoria. Leikkaa kannat pois ja vuole kuoret pois joko terävällä keittiöveitsellä tai perunankuorimisveitsellä. Halkaise nyt puolikkaat pituussuunnassa ja kaavi siemenet pois huolellisesti. Pilko kurpitsa sopiviksi suupaloiksi ja laita palaset kulhoon. Lorauta sekaan öljy ja etikka, ripottele mausteet ja suola, purista valkosipuli ja sekoita kaikki kunnolla sekaisin. Paista uunissa noin 20-25min, tarkista haarukalla, että ovat kypsiä ennen kuin otat ne pois uunista.

Seiti

Sitten se sei. Sei juu, sei mii. Sei on hirvittävän mauton kala tuollaisenaan. Sille täytyy siis tehdä jotain, jotta siitä saa syöntikelpoista. Nämä löytyivät meiltä pakastimesta, olivat uineet sinne Lidlin pakastealtaasta joskus taannoin. Sellaisia fileen muotoisia yksittäisjäädytettyjä kaloja isossa pakastepussissa. Olen tehnyt niistä ennenkin ja aina on tullut lähes syömäkelvotonta. Tämä resepti on nyt uusin innovaatio. Huom! Lidl ei sponssaa meikäläistä vaikka siltä tänään vähän tuntuukin. En kyllä pistäisi pahakseni vaikka sponssaiskin. Seimaisteri, ensi kesän uusi villitys.

Tarvitset:

 • seifileitä ( tuollaisia yksittäisjuttuja )
 • voita tai öljyä
 • suolaa
 • tilliä / kalamaustetta (meillä joku luomuversio)
 • sitruunaa

Kuumenna uuni noin 220°c. Levitä jäiset seifileet leivinpaperin päälle uunipellille. Lykkää kuumaan uuniin noin 5-10min riippuen uunisi tehosta.  Kalojen pitäisi tässä ajassa sulaa ja kypsyä hieman kuitenkaan kuivumatta (vielä, hehe). Fileet kutistuvat uunissa paljon. Niistä irtoaa aikamoinen liemi, jonka hyötykäyttöä en kyllä keksi vaikka miten yrittäisin, joten heitä se biojätteeseen.

Seuraavaksi kuumenna pinnoitetulla pannulla oliiviöljyä tai voita (voilla tulee rapsakampi pinta). Lätkäise kalat varovasti pannulle rasvaan tirisemään, käännä kun pinta alkaa ruskistua. Ripottele päälle suolaa, tilliä ja purista vielä sitrunaa kyytipojaksi. Onko hyvää? No en tiiä, mutta pystyy syömään.

Näiden kanssa tarjoilin aivan tavallista porkkanaraastetta ja hapankaalia. Jälkkäriksi -ikään kuin anteeksipyyntönä lapsille- tein ihan tavallista pannaria. Kyllä, siinä oli vehnäjauhojakin. Ja hilloa.

Voisin joskus tehdä postauksen tarjoushaukkailusta. Miten ostaa viisi kassillista ruokaa 74€:lla. Tämä tarina on tosi.

 

 

Yksi kommentti artikkelissa “Uunikurpitsa ja lähes syötävä sei

 1. Mauttomastakin kalafileestä saa herkullista kun päällystää sen reilulla kierroksella pestoa ja lykkää uuniin. Voi laittaa ihan jäisen fileen päälle suoraan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: