Vegeruokaa: Linssi-pinaatti-kookoskeitto

linssi-kookoskeitto.png

Vegeruokaa vaihteeksi :). Meillä on koko perhe alkanut miettiä ruuan eettisyyttä entistä tarkemmin. Välillä tuntuu, että saa olla aikamoinen taikuri tehdäkseen sellaista ruokaa tässä huushollissa, mikä maistuu hyvältä, kelpaa kaikille, on luomua/eettistä jne ja sen vielä täytyy mahtua budjettiin. Sellaisella periaatteella meillä yleensä ruokaostoksia tehdään, että ruoka on viimeinen asia, mistä tingitään. Kuitenkin on välillä mukavaa tehdä hinnaltaan edullista ruokaa, jotta voi sitten panostaa enemmän esim mehustettavien kasvisten ja hedelmien määrään ja laatuun :). Kasvisruoka onkin mainio keino pitää ruokakustannukset kurissa aika ajoin. Ja muutenkin, ei se väärin ole syödä paljon kasviksia ja kasvisruokaa ;).

Linsseistä saa todella herkullisia muhennoksia ja keittoja. Tänään jaan teille ikiaikaisen ja hyvin herkullisen linssikeiton ohjeen. Alkuperäinen ohje on jostakin vuosia sitten saamastani kasviskeittokirjasta, jonka nimeä en muista. Kirja on hävinnyt ja ohjekin muuttunut aika tavalla. Tein tätä keittoa vuosi sitten ravintolapäivään ja se sai kovasti kehuja osakseen.

Mikäli linssit aiheuttavat vatsaoireita, saattaa helpottaa jos liotat linssejä yön yli kylmässä vedessä. (Muuten linssejä ei tarvitse välttämättä liottaa. Toki liotus lyhentää keittoaikaa jonkin verran.) Liotuksen jälkeen vesi heitetään pois ja linssit huuhdellaan hyvin. Joskus voi olla hyödyllistä käyttää ruuansulatusentsyymeitä auttamaan ruuansulatusta. Jos kärsit autoimmuunisairaudesta, on parempi jättää linssit, pavut ja muut palkokasvit kokonaan syömättä.

Tästä annoksesta tulee noin 8-10 annosta. Juustokumina eli jeera on oleellinen mauste tässä keitossa, ilman sitä keitto on Hyvin eri makuinen.

Tarvitset:

 • 2,5 dl vihreitä linssejä
 • 2 keskikokoista sipulia
 • 3-4 kynttä valkosipulia
 • 5 porkkanaa
 • kesäkurpitsa
 • 200 g tuoretta pinaattia
 • 4 dl kookosmaitoa
 • 2-3 rkl oliiviöljyä
 • 2-3 luomukasvisliemikuutiota
 • 3 kukkurateelusikallista juustokuminaa
 • 4 rkl gluteenitonta soijakastiketta tai Coconut aminosia
 • suolaa maun mukaan
 • Vettä noin 8dl-1l

Kuori porkkanat ja raasta ne ja kesäkurpitsa valmiiksi sivuun odottamaan. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulit. Lorauta 5 litran kattilaan oliiviöljyä ja kuullota sipuleita siinä hetki. Lisää linssit ja vettä noin 3dl ja kiehuta sen aikaa, että vesi imeytyy linsseihin. Lisää sekaan juustokumina ja kookos”soija” tai soijakastike ja liemikuutiot. Nostele sekaan vihannesraasteet sekä vettä niin paljon, että vihannekset ja linssit peittyvät nippanappa kokonaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 25-30 min. Pilko pinaatit ohueksi suikaleeksi. Lisää kookosmaito ja anna kiehua vielä ainakin 5 min. Kun keitto on kypsää, sammuta liesi ja lisää sekaan pinaatit. Tarkista suola!

Enjoy ❤

 

2 kommenttia artikkelissa “Vegeruokaa: Linssi-pinaatti-kookoskeitto

 1. Tästä on tullut meidän suosikki: tosi nopea, helppo, edullinen ja maukas! Kiitos!

  • Sama vika täällä :). Kiva kun tekin tykkäsitte! Tein viime viikolla sellaisen version, että korvasin kesäkurpitsat muutamalla raastetulla punajuurella. Todella herkkua sekin 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: